«Ақмола облысы білім басқармасының Есіл ауданы бойынша білім бөлімі Ковыльный ауылының жалпы орта білім беретін мектебі» коммуналдық мемлекеттік мекемесі
 Коммунальное государственное учреждение «Общеобразовательная школа села Ковыльное отдела образования по Есильскому району управления образования Акмолинской области»

СоцСети

    

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Тамақтану - салауатты өмір салтының кепілі

Ата-аналарға кеңес

«Тамақтану - салауатты өмір салтының кепілі!»

 «Адам дені сау болып туады, ал оның барлық аурулары оған ауыз арқылы тамақ арқылы келеді»

Гиппократ 

       Тамақ-бұл ағзаның қажетті қажеттілігі және адамның өмір сүруінің міндетті шарты.

    Біз көбінесе дәміне қарай ұнайтын, үйреніп қалған немесе тез дайындалатын нәрселермен қоректенеміз. Уақытында ұтымды тамақтануға жүгіну маңызды. Бұл сіздің балаңыздың болашақ тамақтану мәдениетінің негізін құрайтын сіздің мысалыңыз. Сіз оның алғашқы дәмдік нормаларын, тәуелділіктері мен әдеттерін қалыптастырасыз, оның болашақ денсаулығы сізге байланысты болады. Балалардың тамақтануын дұрыс ұйымдастыру маңызды.

Адам ағзасындағы барлық процестер бір қалыпты жағдайда жұмыс жасайды. Тамақтану режимі кез-келген жаста маңызды, әсіресе оның балалар мен жасөспірімдер үшін маңызы зор.

    Тұрақты тамақтану күні бойы ас қорыту жүйесінде біркелкі жүктемені қамтамасыз етуге арналған. Сондықтан мектепке дейінгі жаста әр 3-4 сағат сайын 4-5 рет тамақтану қарастырылған.

    Тамақтану әр түрлі болуы керек, бұл оның тепе-теңдігінің негізі болып табылады. Балада әртүрлі дәм көкжиегін қалыптастыру маңызды.

* Баланың диетасына барлық азық – түлік топтары-ет, сүт, балық, өсімдік топтары кіруі керек;

* Баланың тамағы күн ішінде де, апта ішінде де әр түрлі болуы керек. Балаға әртүрлі тағамдардың дәмін  «сынап көруге»  көмектесу керек. Қиялдауға  мүмкіндік  беріңіз, баланың тағамға деген консервативтілігінің пайда болуымен күресіңіз. Баланың жеке ерекшеліктерін, кей бір тағамды жақтырмайтынын ескеріңіз.

Азық-түлікпен бірге ағзаға түсетін энергия мөлшері баланың жұмсаған энергия мөлшеріне тең.

Тамақ қуаныш әкелуі керек! Ол жағымды эмоциялардың маңызды көзі ретінде қызмет етеді. Ең көп ләззат алатыны-ашкөздік емес, гурмандар, кім үшін тамақ - шытырман оқиға, ал буреулері таңқаларлық тағамдарды жегенді ұнатады, әртүрлі халықтардың тағамдарымен танысады, жаңа рецепттер мен ерекше тағамдарды игереді.

    Тамақтанудан ләззат алу дастархан басындағы атмосфераға тікелей байланысты. Тамақтану кезінде кез-келген проблеманы, әсіресе отбасылық сипаттағы мәселелерді талқылау ұсынылмайды. Барлық жағымсыз эмоциялар ұмытылуы керек, үстелде бейбітшілік пен тыныштық орнауы керек. Есіңізде болсын: «Мен тамақ ішкен кезде - саңырау және мылқаумын» және «Сөйлегеннен гөрі үндемеген жақсы». Соңғысы теледидар сияқты отбасылық махаббат объектісіне қатысты. Бала жас кезінен бастап өз ойын  қалыптастыруы керек: отбасылық үстел - бұл бәріне жайлы, жылы, әрине, дәмді орын болуы  керек!

Этикет ережелерін білу әрқашан білімді, мәдениетті, лайықты адамды ажыратады, атап айтқанда, біз кішкентайларымызды осылай көргіміз келеді. Дастархандағы мінез-құлық ережелерін сақтау дұрыс тамақтану тұрғысынан да маңызды. Бала үстелдегі мінез-құлық ережелерін неғұрлым тез білсе, олар соғұрлым  оңай және еркін  орындайды. Сіз балаға ерте жастан не үйретсеңіз, ол өмір бойы қалады.

    Егер сіз балаңызға неге бұлай істеуге болмайтынын жұмсақ, бірақ табанды түрде түсіндірсеңіз, дастархан басында мінез-құлық мәдениетін тәрбиелеу тиімдірек болады. Мысалы: егер сіз бұрылсаңыз, табақты өзіңізге аудара аласыз; егер сіз құлап отырсаңыз, онда сіз өзіңізге қасық сорпасын төгесіз…

    Этикетті мінез - құлық ережелерін үнемі қайталау арқылы ғана үйрету қиын. Бала ересектердің өзін қалай ұстайтынын бақылайды.

Үстелге қалай дұрыс отыру керек:

* Үстелге тек таза қолмен отыруға болады;

* Тербелместен тік отыру керек;

* Үстелге шынтақ емес, тек білек қоюға болады;

* Қолды денеге мүмкіндігінше жақын ұстау керек;

* Үстелде отырып, сіз басыңызды табақтың үстіне сәл ғана еңкейте аласыз;

* Тамақтану кезінде сөйлесу табиғи және лайықты, әсіресе мерекелік дастархан кезінде, бірақ аузымызбен  тола  тамақты шайнап отырмай. 

Тамақтану кезінде:

* Асығыс немесе тым баяу емес, өлшенген түрде жеу;

* Ыстық ыдыс немесе сусын салқындағанша күтіңіз, оларға үрлемеңіз;

* Дыбыссыз, аузыңызды шалпылдатпай жеңіз;

* Тәрелкедегі барлық нәрсені жеу; тамақты қалдыру әдемі емес, бірақ табақты құрғақ нанмен сүртуге болмайды;

* Тұзды арнайы қасықпен немесе пышақтың ұшымен алыңыз;

* Түйіршіктелген қантты шайға немесе басқа сусынға арнайы қасықпен салыңыз.

Майлықтарды қолдануды ұмытпаңыз!

Тамақтану гигиенасы ережелері туралы.

«Тазалық-денсаулық кепілі!», «Тамақтанар алдында қолыңызды жуыңыз!» -  көптеген ұрпақтардың ескі шақырулары. Балаңызға өзін-өзі күту, өзін жақсы ұстау және балаңызға үйреткіңіз келетін әдеттерді ұстану арқылы жақсы үлгі көрсетіңіз. Микробтарды емдеудің ең жақсы әдісі-қолды үнемі жуу. Балаңызға көшеден келген сайын, дәретхананы қолданғаннан кейін және тамақ ішер алдында, жануарлармен ойнағаннан кейін қолдарын жууға үйретіңіз. Балалар өздерін таза ұстауды ұнатса, олар бұл әдетті өмір бойы алады. Күнделікті балаңызға қауіпсіз тамақтану дағдыларын игеруге және нығайтуға көмектесіңіз.

Балаңызға үйретіңіз:

* Жеке гигиена ережелерін сақтау;

* Жаңа және ескірген тағамдарды ажыратыңыз;

• Бейтаныс өнімдерді абайлап тұтыныңыз.

Күшті тістер әдемі күлімсіреу ғана емес, бұл баланың денсаулығы. Сау тістердің маңыздылығын асыра бағалау қиын. Олар тамақты шайнау үшін қажет.

Баланың тістері мүмкіндігінше сау болуы үшін не істеу керек.

  1. күн сайын таңертең және кешке тістеріңізді кем дегенде екі минут тазалаңыз.

Тістерін тазалауды бірінші тіс шыққан сәттен бастау керек.

2.  кешке тістерін тазалағаннан кейін бала  сүт немесе басқа тамақ ішпеуі керек, әйтпесе тазалаудың мәні жоғалады. Тек су, әрине, қантсыз рұқсат етіледі.

3.  қатты тағамның мөлшерін көбейтіңіз (алма, сәбіз, алмұрт және т.б.). Балаңызға пюреден гөрі алманың бір бөлігін ұсынған дұрыс. Алма тістерді тазартады және қызыл иекті уқалайды.

4.  Көмірсулардың мөлшерін азайтыңыз. Егер бала бүкіл шоколадты бірден жеп, содан кейін бірден щеткамен тазаласа, бұл шоколадты күні бойы созып жегеннен, әлдеқайда жақсы.

Балалар мен ата-аналарға арналған тамақтану ойындары.

Ойын-бұл бала үшін таным мен қоршаған әлеммен қарым-қатынастың ең тиімді әдісі.

Сонымен, біз ойнаймыз.

«Ботқа әр түрлі қажет».

 Ересек адам балаға қандай дәнді дақылдарды білетінін есте сақтауды және осы дәнді дақылдардан дәмді дәнді дақылдар қалай аталатынын жауап беруді ұсынады?(Қарақұмық ботқасы-қарақұмық; күріш ботқасы – күріш және т. б.)

«Пайдалы азық-түлік дүкені». «Сатып алушы кез-келген пайдалы өнімді ойлап табады, содан кейін оны атамай-ақ сипаттайды (оның қасиеттерін, одан не дайындауға болатындығын, не пайдалы екенін атайды), сондықтан сатушы қай өнім туралы сөйлесіп жатқанын бірден біледі.       Мысалы:

      Сатып алушы. Маған адамның сүйектері мен тістеріне өте пайдалы ақ сұйықтық беріңіз. Оны дәл осылай ішуге немесе оған ботқа пісіруге болады.

     Сатушы. Бұл сүт!

     Әрі қарай, «Сатушы – Сатып алушы»  жұптары рөлдерді өзгертеді және ойын жалғасады.

Жұмбақ ойындар.

* Берілген әріпке жемістер (көкөністер) ойлап табыңыз.

* Көкөністерді тек қызыл деп атаңыз.

* Жемістерді (көкөністерді) санаңыз (бір алма, екі алма бес алма).

* тамақ жасау үшін қандай өнімдер қажет (борщ, ботқа, қазан, омлет, шырын ).

* 5 пайдалы өнім мен 5 зиянды өнімді атаңыз. Олардың пайдасы мен зияны неде екенін түсіндіріңіз.

* есте сақтаңыз және 5 түрлі атаңыз (көкөністер, жемістер, жарма, сүт өнімдері, нан өнімдері және т. б.)

* қандай тағамдар жасауға болатынын атаңыз (көкжидек, алма, қырыққабат...)

Мысалы: көкжидекпен пирог, көкжидек шырыны мен көкжидек джемін жасауға болады,

Бала ағзасының дамуына және оның денсаулығына үнемі әсер ететін көптеген факторлардың ішінде тамақтану маңызды рөл атқарады. Ерте балалық шақтағы тамақтану сипаты із қалдырады және баланың одан әрі дамуына және оның денсаулығына тек жасөспірім кезінде ғана емес, ересек өмірде де әсер етеді.

Дұрыс тамақтану дегеніміз не және ол мектеп жасына дейінгі бала үшін қандай болуы керек?

Дұрыс немесе ұтымды тамақтану

- бұл адамның денсаулығын, физикалық және рухани күштерін нығайтуға және жақсартуға, аурулардың алдын алуға және емдеуге мүмкіндік беретін тамақтану түрі. Бір сөзбен айтқанда, дұрыс тамақтану

Мектеп жасына дейінгі баланың тамақтануы болуы керек:

Біріншіден, толық, құрамында қажетті мөлшерде ақуыздар, майлар, көмірсулар, минералдар, дәрумендер, су бар.

Екіншіден, әртүрлі, өсімдік және жануарлардан алынатын өнімдерден тұрады. Мәзірге кіретін өнімдер жиынтығы неғұрлым әр түрлі болса, тағамға деген қажеттілік соғұрлым қанағаттандырылады.

Үшіншіден, құрамында қатерсіз - зиянды қоспалар мен патогендік микробтар жоқ. Тағам дәмді ғана емес, сонымен қатар қауіпсіз болуы керек.

Төртіншіден, көлемі мен калория мөлшері жеткілікті, қанықтылық сезімін тудырады. Мектеп жасына дейінгі баланың тамақтануы оның жұмсайтын энергиясын толықтырып  қана қоймай, сонымен қатар дененің өсуі мен дамуына қажетті дәрумендерді қамтамасыз етуі керек.

Тағамның негізгі компоненттерінің сипаттамасы

Ақуыздар ерекше маңызға ие, өйткені оларсыз органдар мен  негізгі элементтерін құру мүмкін емес. Оларды басқа тағамдық заттармен алмастыруға БОЛМАЙДЫ.

Ақуыздар: - ет, балық, сүт және сүт өнімдері, жұмыртқа (жануарлар ақуыздары), нан, жарма, бұршақ дақылдары және көкөністер (өсімдік ақуыздары). Баланың диетасындағы ақуыздардың жетіспеушілігі қалыпты өсу мен дамуды бәсеңдетіп қана қоймайды, сонымен қатар мидың жұмысына және дененің иммундық жүйесінің жұмысына әсер етеді. Сондықтан ақуыздар мектеп жасына дейінгі балалар мен мектеп оқушыларының диетасына үнемі қосылуы керек.

Майлар: -энергия көзі, метаболизмге қатысады, иммунитеттің дамуына ықпал етеді. Майлар: -сары май және өсімдік майы, кілегей, сүт өнімдері (қаймақ, сүзбе, ірімшік), сондай-ақ ет, балық және т. б.

Көмірсулар-энергияның негізгі көзі, ағзадағы ақуыздар мен майлардың сіңуіне ықпал етеді. Қызылша, қамыс қантында, балда, жидектерде, жемістерде кездеседі. Олар денеде тез сіңеді және қандағы қанттың сақталуын қамтамасыз етеді. Күрделі көмірсулар ұн, картоп, көкөністерде крахмал түрінде болады.

Көмірсулардың артық мөлшері метаболизмнің бұзылуына әкеледі.

Су диетада үлкен маңызға ие, өйткені онсыз өмірлік процестер жүре алмайды. Балаға күніне шамамен бір жарым литр су қажет.

Минералды тұздар мен микроэлементтер мүшелер, ұлпалар, жасушалар және олардың компоненттері үшін құрамдас  материалы болып табылады. Баланың белсенді өсуі мен дамуы кезінде олардың ағзаға енуін қамтамасыз ету өте маңызды.

Минералдар организмдегі мазмұнға байланысты екі топқа бөлінеді: макроэлементтер немесе минералды тұздар (натрий, калий, кальций, фосфор, магний, хлоридтер, сульфаттар және т.б.) және микроэлементтер (темір, мыс, мырыш, хром, марганец, йод, фтор, селен және т. б.). Денедегі макронутриенттердің мөлшері 1 кг-ға дейін болуы мүмкін.микроэлементтер ондаған немесе жүздеген миллиграммнан аспайды. Микроэлементтер мен минералдардың ең көп мөлшері келесі өнімдерде кездеседі:

- кальций мен фосфор - сүт және ашытылған сүт өнімдерінде, балықта, жұмыртқада, бұршақ дақылдарында;

- магний-әр түрлі дәнді дақылдарда (нан, жарма, бұршақ дақылдары);

- темір   - (шошқа еті мен сиыр еті , бауыр), сұлы жармасы, шабдалы, жұмыртқаның сарысы, балық, алма, шөптер, мейіз.

Дәрумендер - күнделікті рационда барлық дәрумендер жеткілікті болуы керек.

Дәрумендер  ағзадағы биохимиялық реакциялардың қалыпты жүруі, қоректік заттардың сіңуі, жасушалардың өсуі мен қалпына келуі үшін қажет. Көкөністер, жемістер, жидектер минералды тұздар мен дәрумендердің бай көзі болып табылады. Алайда, аспаздық өңдеу процесінде бұл заттар айтарлықтай жоғалады. Сондықтан балаларға көкөністерді, жемістер мен жидектерді таза түрде беріп, дайын тағамдарды дәрумендермен байытып, оларға таза шырындар мен шөптерді қосу керек.

Тамақтануды ұйымдастыру, мөлшері, тамақтанудың үлгілік мәзірі

Мектеп жасына дейінгі балалардың тамақтануын ұйымдастыру принциптеріне сәйкес мөлшері барлық негізгі азық-түлік топтарын қамтуы керек.

Майсыз сиыр немесе бұзау еті, тауық немесе күркетауық қолданған жөн. Шұжықтар мен сарделькалардың пайдасы аз.  ақуыздың, темірдің, бірқатар дәрумендердің көзі болып табылады және оларды балалардың тамақтануында қолдануға болады.

Ұсынылатын балық сорттары: треска, поллок, хек, уолли және басқа да майсыз сорттар. Тұзды балық тағамдары мен консервілерді диетаға кейде ғана қосу ұсынылады.

Сүт  өнімдері балалар тағамында ерекше орын алады. Бұл оңай сіңетін ақуыздың, кальцийдің, фосфордың және В2 витаминінің бай көзі.

Жемістер, көкөністер, жеміс-көкөніс шырындарында көмірсулар (қант), кейбір дәрумендер, микроэлементтер, сондай-ақ пектин, талшық, диеталық талшық және т.б. сияқты пайдалы заттар бар. Бұл тағамдар ас қорыту жүйесінің жұмысын жақсартады, іш қатудың алдын алады.

Нан, макарон, жарма, өсімдік және жануар майлары, әсіресе қарақұмық және сұлы жармасы қажет. Өсімдік майы салаттарға арналған дәмдеуіш ретінде көкөністердегі көптеген пайдалы заттардың сіңуіне мүмкіндік береді.

Күніне 4-6 жас аралығындағы бала: ақуыздар мен майларды шамамен 70 г, көмірсулар шамамен 280 г, кальций 900 мг, фосфор 1350 мг, магний 200 мг, темір 12 мг, мырыш

10 мг, йод 0,08 мг, "С" дәрумені 50 мг алуы керек. тамақтану аралықтары 3,5-тен

4 - сағаттан аспауы керек.

Маңызды шарт-бұл кем дегенде 4 рет тамақтануды қамтамасыз ететін қатаң тамақтану күн тізбесі. Оның үстіне, олардың 3 - еуі ыстық тағам болуы керек. Бұл ретте таңғы астың үлесіне тәуліктік калорияның шамамен 25%, түскі астың үлесіне 40%, түстен кейінгі тағамның үлесіне - 15%, кешкі астың үлесіне - 20% келеді.

Бала бір стақан сүт, айран ішуі керек.

Түстен кейінгі тағамдар: йогурт, печенье, ірімшік немесе тоқаш, жеміс жейді.

Көкөніс немесе жарма тағамдарын берген дұрыс.

Таңғы асқа тәуелді кешкі ас; ет және балық тағамдары, әсіресе қуырылған кезде, берілмеуі керек.

 

Таңғы ас

Балаға жарма, жұмыртқа немесе таңғы ас сүзбе тағамдары, ет, балық, шай немесе сүт қосылған кофе сусыны, нан мен май, ірімшік беру керек.

Түскі ас

Көкөністер қосылған көкөніс салаты, ет, тауық немесе балық сорпасы болуы керек,

Жарма түскі ас, гарнирі бар ет, құс еті немесе балықтың екінші тағамы және желе, компот, сусын, жаңа піскен жемістер немесе жидектер, жеміс пюресі түріндегі десерт

Түстен кейнгі ас

Бала бір стақан сүт, айран ішуі керек. немесе йогурт, печенье, ірімшік немесе тоқаш, жеміс жейді.

Кешкі ас

Көкөніс немесе жарма тағамдарын берген дұрыс,

таңғы асқа сәйкес кешкі ас тағамдары берілу керек; ет және балық тағамдары, әсіресе қуырылған кезде, берілмеуі керек.

Сонымен қатар, мектеп жасына дейінгі баланың  кейбір тағамдар мөлшерін алып тастаған дұрыс. Ұсынылмайды: ысталған шұжықтар, консервілер, майлы ет сорттары, кейбір дәмдеуіштер: бұрыш,  басқа да ащы дәмдеуіштер. Дәмді жақсарту үшін ақжелкен, аскөк, балдыркөк, жасыл немесе пияз, сарымсақты тағамға салған дұрыс. Сонымен қатар, патогендік микробтардың өсуін тежеу қабілетіне ие. Кейбір қышқыл шырындарды (лимон, мүкжидек), сондай-ақ кептірілген жемістерді қолдану арқылы тағамның дәмін айтарлықтай жақсартуға болады

Сусындардың ішінен сүтпен әлсіз шай, сүтпен кофе сусыны, шырындар, итмұрын сығындысын  қолданған жөн. Мектеп жасына дейінгі балалардың диетасынан кез-келген газдалған сусындарды алып тастау керек. Тәттілер ретінде пастила, зефир, мармелад, бал, джем ұсынылады.

Мектеп жасына дейінгі балалардың тамақтану сапасын бағалау нәтижелері және ата-аналардың блиц-сауалнамалары көптеген балалардың күнделікті рационында йодталған тұз, сүт және ашытылған сүт өнімдері, балық және балық өнімдері, ет және ет өнімдері жетіспейтінін көрсетеді. Бірақ кондитерлік және нан-тоқаш өнімдерін күнделікті тұтыну жалпы мөлшерінің  80 % құрайды.

Көбінесе балалар ботқаның орнына пицца, чипсы жегенді жөн көреді; ет пен балықтан жасалған ыстық тағамдардың орнына – шұжықтар қолданады. Балалар өздерінің денсаулығы үшін пайдалы және қажет нәрсені жегісі келмейді, ал ата-аналар көбінесе оларды осылай қызықтырады және үйде кішкентайларының дұрыс және ұтымды тамақтануын ұйымдастыруға әрдайым мән бермейді.

Кішкентай балалардың тамақтануы бойынша ата-аналарға арналған ұсыныстар

Мектеп жасына дейінгі баланың дұрыс тамақтануы толығымен ата-анасына байланысты.

Ең алдымен, мектеп жасына дейінгі баланың тамақтану мөлшері ата-аналардың  айтарлықтай ерекшеленуі керек екенін білу және есте сақтау қажет.

Тағамды қуыру арқылы термиялық өңдеу қажет емес, ыдыс-аяқты бумен пісіру немесе пісіру жақсы.

Мектеп жасына дейінгі баланың күнделікті мәзірінде құрамы жағынан ұқсас тағамдар болмауы керек. Мысалы, егер таңғы асқа ботқа ұсынылса, кешкі асқа көкөніс тағамын берген дұрыс.

Егер сіздің балаңыз балабақшаға барса, онда ол күніне төрт рет жасына байланысты қажетті тамақтануды алады, содан кейін үйдегі мөлшер балабақшаның мөлшерін алмастырмай, толықтыруы керек. Осы мақсатта ата-аналар мәзірмен танысып, үйде балаға күндіз жетіспейтін тағамдарды беруі керек.

Балабақшаға дейін таңғы асты алып тастаған дұрыс, әйтпесе бала топта таңғы асты ішпеуі мүмкін. Төтенше жағдайларда сіз оған айран  немесе алма беруіңізге болады. Демалыс және мереке күндері балабақша мәзірін ұстанған дұрыс.

Бала 3 жасқа толғанда, оған дастархан басында дұрыс мінез-құлықты үйретуді бастау қажет.

* Бала тамақтану кезінде шынтақтарымен үстелге тірелмей,  тік отыруы керек.

Қасықты дұрыс қолдана білу қажет.

* Үстел пышағын пайдаланып, оны оң қолыңызда, ал шанышқыны сол қолыңызда ұстаңыз. Ересектер баланы бүкіл бөлікті бірден кесуге емес, кесекті кесіп, оны жеуге, содан кейін ғана келесі бөлікті кесуге үйретуі керек.

* Баланың аузын жауып, баяу шайнайтын әдетке үйрету керек. Егер оның тәбеті нашар болса, оны тамақтану кезінде көңіл көтеруге, теледидар көруге рұқсат беруге немесе бәрін жегені үшін сыйақы беруге болмайды. Мұндай ынталандырулар ас қорыту процесін бұзады, ал тәбеті мүлдем жақсармайды.

* Тамақты тыныш күйде қабылдау (бұл тек алты жасқа ғана қатысты емес!). Дастархан басында жанжал мен жағымсыз әңгімелерден аулақ болу керек-бұл ас қорыту процесін нашарлатады және тәбетті төмендетеді.

* Балаңызға жеуге болатын мөлшерден артық тамақ бермеңіз. Содан кейін аздап қоспаны салған дұрыс.

* Бала дастарханнан тамақты тек үлкендердің рұқсатымен аяқтауға болатындығын білуі керек (бірақ, әрине, қолында нан немесе басқа тағам болмауы керек). Ол міндетті түрде қатысушыларға алғыс айтуы керек, орындықты итеріп, артынан ыдыс-аяқ алып, қолын жуып (тамақтанар алдында) және аузын шайып тастауы керек.

Есіңізде болсын! Егер оның көз алдында ересектердің үлгісі болса, бала осы ережелердің барлығын тез үйренеді

Жаңартылған күні: 10.05.2024 16:17
Құрылған күні: 26.05.2024 18:27

Текст